Tuberculoză suspectată.

Tuberculoza pulmonara (TBC)

Colonel medic dr. Ruxandra — Ioana Ştefănescu, medic primar pmeumologie şi ftiziologie, Şef Secţie Pneumoftiziologie Locotenent medic Elvis Firoiu, medic specialist  pneumologie şi ftiziologie as. Această zi reprezintă o oportunitate a medicilor pneumoftiziologi din toată lumea de a discuta tuberculoză suspectată realizările, problemele cu care se confruntă şi de a elabora tuberculoză suspectată noi în vederea combaterii bolii.

Ne folosim de acest eveniment pentru a vă aduce la cunoştinţă câteva date care să ne facă să înţelegem mai bine această afecţiune tuberculoză suspectată şi astfel, să încercăm să luptăm împreună împotriva ei. Scurt istoric: Deşi este cunoscută din antichitate s-au descoperit urme de tuberculoză osoasă la mumiile egiptene, grecii denumeau această boală phtisis — consumare, în România, primele menţiuni despre boală au apărut în scrierile lui Dimitrie Cantemirtuberculoza continuă să reprezinte o problemă de sănătate publică în zilele noastre.

pentru a îmbunătăți dezvoltarea vederii viziune dublă bruscă

Odată cu apariţia revoluţiei industriale şi a urbanizării sec. Odată cu întelegerea faptului că tuberculoza este o boală contagioasă sec. XIXincidenţa tuberculozei a început să scadă lent prin izolarea persoanelor bolnave în sanatorii.

Scăderea diagnosticării este provocată de restricţiile de circulaţie. Tuberculoza este însă o boală extrem de contagioasă şi există pericolul ca 2.

Momentul cheie în tratamentul TB a fost in odata cu descoperirea Streptomicinei şi vindecarea primului pacient cu tuberculoză 3 ani mai târziu.

Până în prezent s-au descoperit multe alte medicamente cu efect asupra Mycobacterium tuberculosis, IzoniazidaRifampicinacare în prezent sunt medicamentele de bază, şi ulterior Pirazinamida, care a ajutat la scurtarea duratei tratamentului şi Etambutolul, precum şi medicamentele de linia a II-a, rezervate tratamentului tuberculozei multidrog rezistente MDR-TB.

Incidenţa tuberculozei este într-o continuă scădere, cea mai mare o găsim în ţările slab dezvoltate şi în curs de dezvoltare ţări din Africa — de cazuri la O problemă importantă de sănătate publică o reprezinta MDR-TB rezistenţa la Izoniazidă şi Rifampicină, medicamente antituberculoase majorecare apare din cauza unor mutaţii la nivelul ADN-ului bacterian ceea ce duce la apariţia rezistenţei la antibioticele de prima linie cele mai eficiente în tratarea bolii.

Aceste mutaţii apar în special din cauza non-complianţei tuberculoză suspectată la tratament în special cei cu un nivel educaţional precar, consumatorii de droguri, bolnavii HIV-SIDA, persoanele fără adăpost etc. La această categorie de bolnavi, tratamentul este de lungă durată, tuberculoză suspectată efecte adverse mai multe şi un succes terapeutic mult mai mic tuberculoză suspectată.

Generalităţi: Tuberculoza este o boală cronică, infecto-contagioasă, dată de Mycobacterium tuberculosis, localizată de cele mai multe ori la nivel pulmonar, dar se poate întalni la nivelul oricărui organ TB extrapulmonarăcele mai grave fiind meningita TB şi miliară forma septicemicăcu evoluţie rapidă şi fatală în absenţa tratamentului prompt.

viziune davydkovo

Numai tuberculoza pulmonară este contagioasă, putându-se răspândi de la persoana bolnavă prin tuse, strănut. Există studii care demonstrează că o persoană sănătoasă poate fi infectată dacă stă în aceeaşi încăpere cu o persoană bolnavă timp de minim 4 tuberculoză suspectată Atentie: infecţie nu înseamna boală, ci faptul tuberculoză suspectată persoana respectivă a venit în contact cu bacilul Koch.

Tratamentul este de lungă durată, luni cu 4 sau 5 antibiotice, însă pacientul nu trebuie să stea internat în spital toată această perioadă, putând continua tratamentul prin Dispensarul Teritorial de Pneumoftiziologie de care aparţine.

Vaccinul antituberculos BCG care se face la naştere, nu protejează persoana de apariţia bolii, ci protejează de formele grave de tuberculoză — miliară şi meningita TB — care apar în special între ani.

În fiecare zi, peste 8 milioane de oameni se îmbolnăvesc de tuberculoză. La ora actuală, o treime din populaţia globului este infectată cu Micobacterium tuberculosis. În absenţa tratamentului, bolnavul cu forma activă a tuberculozei poate infecta între 10 şi 15 persoane anual.

Factori de risc: Riscul maxim de a dezvolta boala este în primii 2 ani de la infecţie din momentul în care tuberculoză suspectată a venit în contact cu bacilul. Boala poate să apară fie din cauza scăderii capacităţii de apărare a organismului bătrâni, persoane tuberculoză suspectată boli cronice — diabet, neoplazii, malnutriţie, fumat, alcoolism, consumul de droguri, infecţie HIV, transplant tuberculoză suspectată organe, tratament imunosupresor, boli profesionale etcfie din cauza expunerilor repetate la Mycobacterium tuberculosis, care depăşesc capacitatea organismului de a stapâni boala familiile bolnavilor, cei care trăiesc în zone aglomerate, persoane din instituţii de îngrijire, penitenciare, persoane fără adăpost, comunitaţile etnice, persoane cu un nivel educaţional scăzut, personalul medical.

De cele mai multe ori, cele 2 mecanisme se împletesc şi formează un cerc vicios. În ceea ce priveşte TB pulmonară, datorită evoluţiei lente a bolii, de cele mai multe ori simptomele sunt puţine şi cu agravare progresivă, ceea ce îl face pe pacient tuberculoză suspectată se prezinte târziu la medic.

Tuberculoza pulmonara (TBC)

Cel mai frecvent simptom este tusea, care iniţial este seacă, ulterior productivă sau uneori hemoptoică cu sânge. Este important să vă adresaţi medicului dacă tusea persistă cel puţin 3 săptămâni în afara unei cauze cunoscute răceli, viroze, pneumonii, reflux gastro-esofagian, sinuzite etc.

Transpiraţiile nocturne sau la efort apar de asemenea frecvent.

Tuberculoza, ce trebuie să știm despre boală

Dispneea senzaţia de lipsă de aer de efort şi scăderea în greutate apar de obicei mai târziu în evoluţia bolii. Uneori tuberculoza poate determina simptome similare unei pneumonii febră înaltă, frisoane, alterarea stării generale, greaţă etc.

tuberculoză suspectată ochii încețoșați au scăzut vederea

Investigaţii: Standardul actual în diagnosticul şi monitorizarea pacienţilor cu tuberculoză este examenul de spută cu efectuarea culturii şi a tuberculoză suspectată. Dacă pacienţii sunt simptomatici şi au examenul microscopic direct coloraţia Ziehl-Neelsen pozitiv, se începe tratamentul antituberculos, chiar dacă nu avem rezultatul culturii prin metodele clasice rezultatul este gata în 60 de zile.

Radiografia pulmonară se face la pacienţii simptomatici cel puţin tuse de minim 3 săptămânipersoanele cu care un pacient diagnosticat cu TB a venit în contact.

Date statistice

Dacă modificările de pe radiografie sunt foarte sugestive pentru tuberculoză şi pacientul este simptomatic, medicul pneumoftiziolog poate decide începerea tratamentul antituberculos, deşi examenul de spută este negativ deoarece cultura poate fi pozitivă. Testarea HIV este recomandată la toţi pacienţii diagnosticaţi cu tuberculoză, deoarece uneori tuberculoza poate fi prima manifestare în cadrul SIDA.

Metoda Versa TREK tuberculoză suspectată Mycobacterium tuberculosis în 24 h şi obţinerea culturii în de zile, iar antibiograma în maxim 30 de zile, spre deosebire de metodele clasice culturi pe medii Löwenstein-Jensen cu rezultat în 60 de zile şi antibiograma în 90 de zile.

Această aparatură ne ajută să diagnosticăm mult mai rapid pacienţii cu TB şi în tuberculoză suspectată pe cei cu MDR-TB şi astfel să contribuim la scăderea incidenţei TB şi creşterea ratei de succes terapeutic.

Urmărirea pacienţilor în timpul tratamentului se face periodic, prin examen de spută direct şi culturăpentru a vedea evoluţia bolii sub tratament şi pentru evidenţierea eventualelor reacţii adverse. Tratament: Tratamentul este de lungă durată lunicu 4 sau 5 antibiotice şi se face sub stricta supraveghere DOT — direct observation treatment de către personalul medical.

Acest lucru a dus la o mai bună complianţă din partea bolnavilor, şi la scăderea ratelor de recidivă, mortalitate şi MDR-TB.

ŞTIRILE ZILEI

În primele luni faza intensivă tratamentul se face în fiecare zi, iar în următoarele tuberculoză suspectată faza de continuaretratamentul se face cu mai puţine antibiotice şi de 3 ori pe săptămână. Majoritatea pacienţilor nu mai sunt contagioşi după prima lună de tratament, iar la sfarşitul fazei intensive deja sunt asimptomatici, ceea ce face ca o parte din ei să nu mai continue tratamentul şi astfel să apară rezistenţa la antibiotice.

Fiecare pacient are o fişa de tratament, în care se notează în fiecare zi dacă a luat sau nu tratamentul.

teste legate de vedere poate căderea vederii din anemie

În cazul în care tratamentul se întrerupe pentru câteva zile din diverse cauze ex: apariţia reacţiilor adverseacele zile se adaugă la sfarşit, astfel încât tratamentul să fie complet. Dacă se confirmă MDR-TB, tratamentul este lung de lunizilnic, cu medicamente mai puţin eficiente, cu reacţii adverse mai multe şi cu o rată de succes mai mică.

Tratamentul chirurgical: Înaintea apariţiei antibioticelor era mult mai des utilizat şi consta fie în îndepărtarea porţiunii de plămân afectată rezecţii atipice, lobectomie, pneumonectomefie în colabarea plamânului afectat procedeul Iacobeus. tuberculoză suspectată

Anca Maria Cernea Medic specialist Medicina generala Tuberculoza TBC este provocata tuberculoză suspectată bacilul Koch, identificat pentru prima data in de savantul german Robert Koch, are forma de bastonas lung de 1, microni. Transmiterea bacilului Koch de la o persoana la alta se face prin particule microscopice 1 - 5 µm in diametruasa-numitii "nuclei de picatura". Nucleii de picatura se pot produce atunci cand bolnavii de tuberculoza pulmonara tusesc, stranuta sau vorbesc.

În prezent, chirurgia se rezumă la tuberculoza cazeos-circumscrisă tuberculomulexcizia zonelor de plămân care s-au vindecat cu sechele importante şi care au risc crescut de cancer pulmonar în special adenocarcinomde sângerare sau de colonizare cu fungi în special Aspergillus fumigatus sau în cazul tuberculozei rezistente la cele mai multe antibiotice, unde nu mai există alte resurse terapeutice.

Mai multe despre acest subiect