Bionica viziunii

bionica viziunii
Și, în sfârșit Care este ochiul bionic? Adesea, atunci când vorbim de ochiul bionic, oamenii primesc ideea unui implant artificial care să înlocuiască funcția vizuală.

Autor: Aurelian Mihai Creați experimental pentru a demonstra viabilitatea anumitor tehnologii netestate, ochi bionici au fost deja implantați la pacienți, dar rezultatele au stârnit mai multe controverse decât aprecieri. Ultima creație aparține unei companii numită Bionic Vision Australia și ia formau ei ochelari prevăzuți cu o cameră video în centru. Aflat în contact direct bionica viziunii retina utilizatorului, implantul transmite semnale electrice care sunt preluate prin nervul optic direct în cortexul vizual din creierul posesorului.

De aici rezultă o problemă fundamentală: modul de transmisie a informației de către ochii naturali și interpretarea acesteia de către creier nu este deloc compatibil cu dispozitivele electronice convenționale.

Practic, în timp ce o cameră video din comerț împachetează informația într-un algoritm digital comprimat, celulele fotosensibile bionica viziunii pe retina ochilor biologici sunt conectate individual prin nervul optic, comunicând direct cu centrii vizuali din creier.

✔TEST DE VEDERE(Cat de buni sunt ochii tai?)

Astfel, în locul unui canal de comunicație ultra-eficient care să preia toată informația vizuală, avem canale separate pentru fiecare punct de lumină perceput. Noul ochi bionic se numește Electrochemical Eye sau EC-Eye șu este modelat după retina umană cu o curbă concavă.

Suprafața acestuia are o serie de senzori de lumină minusculi care imită fotoreceptorii retinei umane.

bionica viziunii

Senzorii sunt atașați direct unei grile formată din electrozi din metal lichid care se ancorează direct nervului optic. S-a bionica viziunii că EC-Eye poate capta imagini cu o claritate relativă, suficient de bună pentru ca bionica viziunii să poată distinge litere mari individuale și chiar citi unele mostre de text. Comparat soluțiilor existente, EC-Eye reprezintă un upgrade considerabil.

clase de acuitate vizuală

În plus, dispozitivul poate fi adapta și pentru a funcționa cu alte lungimi de undă ex. Încă aflat la stadiul de prototip experimental, EC-Eye ar putea fi lansat ca și proteză oculară comercială în următorii ani.

vederea este afectată de nervi

Mai multe despre acest subiect